Friday, 13 January 2012

Neprijatna stanja uma

  
Kako da se izborim sa osećanjima očaja i bezvrednosti?

Pokušajte da razmišljate na sledeći način: bez obzira na sve, buda-priroda je uvek prisutna u svim živim bićima. Dakle, ne postoji ništa u bilo kojem ljudskom biću, vama ili bilo kom drugom, što je u osnovi loše.

Ovo nije nekakvo naivno verovanje. Razmislite o osnovnoj prirodi uma. Ona je dublja od bilo kakve sreće ili patnje. Čista svesnost je najosnovniji kvalitet bića: svesnost. Kako bi to moglo biti loše? Samo sadržaji uma, mentalne tvorevine, mogu „poći po zlu“. U stvari, one mogu poći naopako u ogromnoj meri. Međutim, osnovna priroda svesti uvek ostaje ista.

To je ključna tačka. Mentalni događaji rezultat su brojnih uzroka i okolnosti, i oni su po prirodi nepostojani. Stoga je nemoguće da budu u trajnom lošem stanju. Prema tome, doživljaj da smo u osnovi „loši“ ili „nečisti“ javlja se samo dok pothranjujemo razmišljanje koje produžava ono mentalno stanje usled kojeg mislimo da smo „loši“.

Koji je izlaz iz ovog stanja uma? Pokušajte da shvatite da ono što vidite kao „loše“ nije urođeni kvalitet uma. Budući da nije trajno, nema razloga da očajavate. Uvek postoji izlaz.

Potrebno je da podstičete u vašem umu okolnosti koje mogu poslužiti kao direktan protivotrov neprijatnim mentalnim stanjima. Daću vam samo nekoliko primera:

• Meditirajte svim srcem o saosećanju za sva bića koja pate kao vi, ili, u mnogim slučajevima, daleko više od vas.

• Uvidite praznu prirodu misli tako što ćete ih direktno posmatrati.

• Stvarajte mentalne slike koje su potpuno drugačije od onoga što pokreće vašu patnju (na primer, mislite na neko mesto na kojem je sve mirno i skladno).

• Posmatrajte mesto duboko u sebi, ili stanje iskustva, koje nije pogođeno patnjom, i ostanite na tom mestu.

Što je najvažnije, nikada ne gubite veru da u vama uvek postoji potencijal za promenu, kao i da, obično, znatno potcenjujemo moć transformacije uma. Naš um može biti naš najgori neprijatelj, ali i naš najbolji prijatelj.
 
Matje Rikar


No comments:

Post a Comment