Sunday, 8 January 2012

Sadašnji trenutak svesti


Rastajući se od vas, hteo bih da vam dam jedan mali savet kako bi ste ga sačuvali u vašim srcima. Moguće je da ste ovo čuli od mene i ranije, ali, s obzirom da je ovo ključna tačka cele staze, vredi ponoviti:

Sve što želimo u životu - sva sreća, zadovoljstvo i mir uma - prisutni su upravo ovde, u ovom sadašnjem trenutku. Naša sopstvena svesnost u osnovi je čista i dobra. Jedini problem je u tome što smo se toliko upleli u životne uspone i padove, da sebi ne dopuštamo ni trenutak predaha u kojem bismo primetili šta već imamo.

Ne zaboravite da načinite mali predah u vašem životu kako biste prepoznali bogatstvo svoje osnovne prirode, uvideli čistotu svoga bića, i dopustili da se prirodno pojave njeni urođeni kvaliteti ljubavi, saosećanja i mudrosti. Negujte ovo prepoznavanje kao mali izdanak. Dopustite mu da raste i cveta.

Mnogi od vas velikodušno su pitali kako mi možete finansijski pomoći tokom mog meditacionog povlačenja. Moj odgovor je jednostavan: čuvajte ovo učenje kao srž vaše prakse. Gde god da ste i šta god da radite, napravite pauzu s vremena na vreme i opustite um. Ne morate menjati ništa u svom iskustvu. Možete dopustiti mislima i osećanjima da slobodno dođu i prođu, i ostaviti svoja čula širom otvorena. Sprijateljite se sa sopstvenim iskustvom i vidite da li možete da primetite prostranu svesnost koja je sa vama sve vreme. Sve što ste ikada želeli prisutno je upravo ovde, u ovom sadašnjem trenutku svesti.

Minđur Rinpoče

No comments:

Post a Comment