Sunday, 28 December 2014

Meditacija blagonaklonosti


(Fotografija: http://karuna-shechen.org

Da bismo razvili altruističku ljubav, najpre je potrebno da postanemo svesni sopstvene želje da se oslobodimo patnje i iskusimo blagostanje. Ovaj korak je posebno važan za one koji imaju negativnu sliku o sebi, kao i za osobe koje su patile toliko mnogo da se osećaju kao da nisu stvorene za sreću. Dakle, potrebno je da probudimo topao, tolerantan i dobronameran stav prema sebi, i odlučimo da ostvarimo ono što je zaista dobro za nas.

Nakon što smo prepoznali ovu težnju u nama samima, potrebno je shvatimo da je ona zajednička svim bićima. Potrebno je da prepoznamo istovetnost naše ljudske prirode, i postanemo svesni naše međuzavisnosti.

Najpre ćemo usmeriti našu meditaciju ka nekome koga volimo.

Najlakše je započeti sa razvojem altruističke ljubavi tako što ćemo misliti o nekome ko nam je vrlo drag. Možemo zamisliti dete, koje nam prilazi, nasmejano i neiskvareno. Dopustite da ka njemu poteče bezuslovna ljubav, nežnost i brižnost, i poželite mu svako moguće dobro: "Neka bude sigurno, zdravo i uspešno u životu". Negujmo ovakvu ljubav, i učinimo da ispuni naš celokupan mentalni prostor.

Proširite svoju meditaciju.

Zatim proširite ovu blagonaklonu ljubav sa svojih najmilijih ka osobama koje ne poznajete. I one žele da budu srećne, iako, poput nas, često imaju pogrešnu predstavu na koji način se može izbeći patnja. Konačno, proširite svoju blagonaklonost ka onima koji su vam naneli nepravdu, i ka onima koji povređuju druge. To nikako ne znači da im želimo uspeh u njihovim zlim namerama. Umesto toga, poželimo da utihne sva mržnja, okrutnost, pohlepa ili ravnodušnost koja se nastanila u njihovom umu. Posmatrajte ih kao lekar nekoga sa ozbiljnim mentalnim oboljenjem.

Na kraju, obuhvatite bezgraničnom ljubavlju sva živa bića, i ljude i životinje.

Matje Rikar

No comments:

Post a Comment